Huiselijk geweld

Voor de tentoonstelling ‘WIJ… doorbreken de cirkel van geweld’ maakte Hannah, een slachtoffer van huiselijk geweld, een schilderij. Benieuwd naar het verhaal van Hannah, het verhaal achter dit schilderij ? Of een verhaal van “Josje” die ook slachtoffer is van Huiselijk Geweld? Lees hier het verhaal van Hannah en hier het verhaal van Josje.

Hannah heeft haar schilderij overhandigd aan Wethouder Schiffelers van de gemeente Landgraaf. Het schilderij zal de komende tijd te zien zijn in de hal van het “Burgerhoes” in Landgraaf.

Wethouder Alex Schiffelers met
het schilderij van Hannah

—————————————————————————————————-

Emotioneel , psychisch of lichamelijk geweld, seksueel geweld, eergerelateerd geweld, ouderenmishandeling.

“Het begon zo mooi. Je werd verliefd, ging trouwen of samenwonen en dacht dat je altijd gelukkig bleef. Na enige tijd werd duidelijk dat niet alles even gelukkig verliep.”

“Mijn kind is mantelzorger voor mij, maar ik mag niets meer, heb geen zicht op meer op mijn financiële situatie, ik moet doen wat hij/ zij zegt, hij/zij slaat me”

Wat is Huiselijk geweld/ouderenmishandeling:

Huiselijk geweld: seksueel geweld, lichamelijk geweld, geestelijk geweld, financiële uitbuiting, eergerelateerd geweld, kindermishandeling, gaslighting,  stalking, mannenmishandeling etc.

Bij huiselijk Geweld wordt er geweld uitgeoefend door een nabije bekende van het slachtoffer. Het geweld hoeft dus niet thuis plaats te vinden. Bijv.

Als iemand je regelmatig slaat, stompt, schopt, met iets naar je gooit of steekt met een scherp voorwerp.

  • Als je iemand je kleineert, kort houdt, treitert, vernedert, je bedreigt, je nergens alleen naar toe gaat of in alles controleert.
  • Als iemand je verbiedt contact te hebben met vrienden of familie.
  • Als er sprake is van gedwongen seksuele handelingen, chantage, psychologische druk.
  • Als je kind je onder druk zet of slaat, stompt, schopt etc.

Wie heeft te maken met huiselijk geweld?

  • Huiselijk geweld komt veel voor, een op de vijf vrouwen heeft te maken of heeft te maken gehad met een vorm van huiselijk geweld
  • Geweld komt voor in alle lagen van de bevolking, bij alle maatschappelijke en culturele achtergronden. Zowel jonge vrouwen als ouderen kunnen hiermee te maken krijgen
  • Huiselijk geweld zit nog steeds in de taboesfeer waardoor er niet openlijk over gesproken wordt

Wil je graag praten met iemand over je thuissituatie of je ervaringen. Vanuit het maatschappelijk werk bieden wij hulp en begeleiding.

—————————————————————————————————-

Uitnodiging voor buitenexpositie WIJ…

Op 3 juni openen Jordy Clemens, wethouder gemeente Heerlen en Stephanie Leyenaar, een ervaringsdeskundige, de buitenexpositie WIJ…doorbreken de cirkel van geweld in Parkstad. Daarnaast lanceren zij op dat moment ook de HULPAPP.NL voor Parkstad.

De expositie vertelt verhalen van mensen die met geweld te maken hebben gehad. Hierdoor ziet u dat het iedereen kan overkomen.

Je kunt de buitenexpositie WIJ…doorbreken de cirkel van geweld bezoeken van 3 juni tot 24 juni op het van Grunsvenplein (bij het theater in Heerlen). De tentoonstelling is onderdeel van de regionale aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling in de regio Parkstad.

Klik hier voor meer informatie.

————————————————————————————————

Training “Uit de schaduw van een ander”

Deze groep is er voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Huiselijk geweld dat nu nog plaats vindt of in het verleden heeft plaatsgevonden.

Deelname aan de groep wil niet zeggen dat jij de relatie moeten beëindigen. Het betekent: werken aan je eigen houding en bezig zijn met je eigen leven. Dit kan de relatie op een positieve manier beïnvloeden. In de groep werken we aan erkenning en verwerking van de pijn die een relatie kan geven.

Het belangrijkste doel van de groep is het vergroten van jouw eigen kracht.

Er worden door het jaar heen diverse groepen gegeven.

Voor meer informatie klik hier.